Trimvard

Trim, vård o skötsel.

Trim, vård och skötsel

Jack Russell finns i tre olika pälsslag, släthårig, strävhårig och broken.

Den släthåriga har en tät slät päls som skyddar bra mot väder och smuts. Den behöver man inte trimma, men man kan hjälpa fällningen på travet lite genom att borsta med en gummiborste när dom fäller.

Det här är ett expempel på släthårig päls.

Den strävhåriga pälsen är i två lager, en mjuk under-ull och en sträv ytterpäls. För att en sådan päls ska skydda bra mot väder o vind, så behöver man trimma den en eller ett par gånger om året (om man inte vill ha den i utställningstrim, då behöver den trimmas betydligt oftare). När man trimmar rycker man bort död päls, och ger därmed plats åt ny frisk päls. Pälsen blir tätare emot kroppen, dvs mindre luft kommer in i den, vilket ger ett bättre skydd. Om man vill utställningstrimma en sträv päls, så måste man ha lite framförhållning och planera trimningen några veckor i förväg.

Här är ett exempel på en strävhårig päls.

En broken-päls är nästan som ett mellanting mellan slät och sträv. Den är också i två lager, men den har inte den mjuka underullen som en strävhårig har. Trimmar man bort den yttre döda pälsen, så är nästa lager strävt och snyggt. Den ultimata utställningspälsen!

En broken päls skyddar lika bra mot väder och vind som de båda andra pälsarna.

Här är ett exempel på en broken.

En Jack Russell behöver normalt inget täcke, om den inte ska ligga blöt i en kall bil t.ex. Sen kan man ju sätta på den täcke bara för att det är kul, förstås, det är ju en annan sak!

Om man inte kan eller vill trimma själv, så kan man hjälpa pälsen lite på traven genom att borsta ur den ordentligt en gång i veckan. Då får man också bort död päls. Sen bör man lämna in den på ett trim ett par gånger om året ungefär.

Man ska inte klippa en jack russell-päls, varken med sax eller med klippmaskin. Då förstörs pälsen. Man klipper av de döda hårstråna istället för att rycka bort dom med rötterna. Pälsen blir porösare, ljusare i färgen och absorberar väta o smuts. Det gör att hunden fryser mycket fortare.

Jag tar emot på mitt trim, det är bara att ringa 0733-207820 och boka en tid.

Man kan också boka en privat kurs en dag, om man vill lära sig själv. Maila för mer info! info@saltisgarden.se